
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  

  
 

   
 

 
    

 

 

 
 

  
    

 
 

 

 
    

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-83 

Issued: January 1974 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which 
was in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of 

the Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), especially Rules 7.01-7.50 and the Attorneys’ 
Advertising Commission Regulations, before relying on this opinion. 

Question: May lawyers continue use of the name of a deceased attorney whose 
practice has been assumed by the lawyers when in fact no partnership 
agreement ever existed? 

Answer: No. 

Reference: DR 2-102 

OPINION 

A recent inquiry by a Kentucky attorney poses a very precise and often raised 
question for the Ethics Committee to decide:  

Myself and an associate are intending to establish a law practice in 
offices formerly occupied by an attorney who is now deceased. The heirs, in 
their desire to see continued a law practice which might be identified with the 
deceased attorney, have asked that we retain her name in the title of our 
proposed firm 

Canon 33 of the older Canons of Professional Ethics stated: “In the selection and 
use of a firm name, no false, misleading, assumed, or trade name shall be used.”     

And, the later and current Code of Professional Responsibility states in DR 2-
102(B):  

A lawyer in private practice shall not practice under a trade name, a 
name that is misleading as to the identity of the lawyer or lawyers practicing 
under such name, or a firm name containing names other than those of one or 
more lawyers in the firm and is otherwise lawful, a firm may use as, or continue 
to include in its name the name or names of one or more deceased or retired 
members of the firm or of a predecessor firm in a continuing line of succession.  

The key to the Disciplinary Rule lies in the word “continuing.” In the situation we 
are presented with there is no continuing line of succession. Rather, the new law firm as 
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proposed will be only a successor to the former, and there has never been a true partnership 
relation among the lawyers as is required by DR 2-102(C). 

A lawyer shall not hold himself out as having a partnership with one or 
more lawyers unless they are in fact partners.  

KBA Opinion E-11 briefly touched upon a matter similar to the one at hand, but is 
distinguishable in the fact that in that situation there actually existed a partnership between 
the deceased and one of the succeeding partners of the firm. 

As a result of the Canons and the Code, it would seem that the name of the 
deceased attorney may not be included in the firm name nor continued in the telephone 
book. 

ABA Formal Opinion 266 (dated June 2, 1945) and Informal Opinion 648 lend aid 
in determining just what course of action is to be followed in this set of circumstances.     

It is entirely proper for the professional colleagues of a deceased lawyer, and with 
the approval of the widow or personal representatives, to take such steps as are necessary to 
protect the immediate interests of the clients, and to advise such clients that they are doing 
so, making it clear to the clients that the papers of the latter will be turned over promptly to 
any other attorney whom the client may desire to designate. They may advise all former 
clients that their files have been left in their custody and where they may be found. They 
may not solicit continuation of those matters with them.     

If announcements are to be sent they must be proper according to DR 2-102(A)(2): 

A brief professional announcement card stating new or change associations or 
addresses, change of firm name, or similar matters pertaining to the professional 
office of a lawyer or law firm which may be mailed to lawyers, clients, former 
clients, personal friends and relatives. 

The simpler and more customary the form, content and appearance of the 
announcement the better. Those announcements which may be construed as veiled bids 
for employment are prohibited (ABA Informal Opinion A-146). A second qualification of 
announcements is that they be sent only to those laymen whose personal relationship 
would make it reasonable to suppose the recipient would be interested in the content of 
the announcement (ABA Informal Opinion A-146). 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


